Cirque du Sante

Cirque du Sante
 

Het is alweer even geleden maar ik denk dat het nooit te laat is om mooie herinneringen terug naar boven te halen.

Een mooi plaatje was het , een dikke mistwolk hangt boven de weg als we Etten-Leur binnen rijden. Een mooi pak sneeuw was er vannacht ook gevallen, ik denk dat het kerstcircus hier al een aantal weken met smacht naar uitkeek… Wat een prachtig plaatje!

Bij binnenkomst in de tent was daar al meteen Cristel de Laat zij begroete ons met de vraag voor wie we kwamen. Voor wie niet! Was mijn antwoord, ze moest hierom lachen en liet ons doorlopen.

De petit marche is erg gezellig en er staan interessante kraampjes. Zo zijn er veel boeken te koop, kun je allerlei soorten hennepzaad proeven en natuurlijk kan ook het Keltische zout van Selnature (hoofdsponsor van dit evenement) niet ontbreken! Toen we bij onze stoelen kwamen zag ik ook hoe mooi de hele tent geworden was, vol sfeer, je voelde de spanning van de bezoekers en de sprekers. Mooi om te zien dat er zoveel mensen samen komen die op wat voor manier dan ook een band/interesse hebben in gezondheid.

 

 

Juglen Zwaan

Juglen neemt het jaar door en stipt leuke weetjes aan over gezondheid en de benadering hiervan. Zo begint hij met de goede voornemens. Vaak wordt gesuggereerd dat je “dik wordt van de feestdagen” nu zegt Juglen van mij mag je iedere dag eten alsof het kerst is. Lekker een flinke laag roomboter op je brood in plaats margarine. Een heerlijke uitgebreide en verse bereide maaltijd maken en dit eten aan een mooi gedekte tafel samen met mensen die je lief hebt. (Hier kan ik me helemaal in vinden!) Want eten aan tafel en in alle rust doen we te weinig. Verder verteld Juglen over het jaar 2016, wat hij gedaan heeft in dit jaar en welke gezondheid uitspattingen er geweest zijn in de media maar ook waar de misvattingen liggen. Zo kwam het voedingscentrum met een nieuwe schijf van 5 en ook hier kwam een toelichting op. Met een grap en een grol vertelde Juglen over de manier waarop je het jezelf moeilijk kan maken met je manier van denken. Ben je bang dat iets gebeurt dan zie je vaak ook dat dat zo gebeurt. Zijn boodschap was dan ook om niet teveel beren op de weg te zien en er vooral voor te gaan in 2017. Juglen heeft zijn bijdrage aan de avond heel luchtig gehouden en precies zoals we van hem gewend zijn was het vooral ook een heel leuk verhaal om naar te luisteren.

 

Ralph Moorman

Na de enorm spetterende intro die Cristel hem gaf kwam Ralph op om een dikgedrukte, cursief en onderstreepte indruk achter te laten. Zelf heb ik al aardig wat presentaties van Ralph gehoord en ik vind Ralph altijd een zeer heldere en goede spreker. Wat ik deze avond extra leuk vond is dat hij zonder al te theoretisch te worden alsnog een hele heldere uitleg kon geven. (Zo snapte mijn man het ook allemaal nog J)

Ralph had zijn presentatie ingedeeld in een aantal onderwerpen, goede voornemens, gluten, lactose intolerantie, hormoonfactor en suiker. Deze onderwerpen heeft hij uitgebreid behandeld en tijdens ieder onderwerp kregen mensen in het publiek de mogelijkheid om vragen te stellen. Dat gaf direct een extra dimensie aan de avond, internactie! Direct laat dit ook zien hoe ervaren de sprekers zijn die hier stonden, zelfs op de meest lastige vragen kon direct antwoord gegeven worden.

Vragen die gesteld werden,

Is koemelk slecht voor je? Er zijn mensen die niet goed reageren op het gebruik van melkproducten, het gebruik van melkproducten kan diverse klachten opleveren. Zo zijn er veel mensen die veel melkproducten nuttigen welke veel last hebben van bijvoorbeeld puistjes of een onregelmatige huid. Ook kun je vermoeid zijn of problemen krijgen met je luchtwegen. Daar naast werden er diverse vragen gesteld over anderen soorten melk en of deze beter zijn om te drinken. Conclusie was dat plantaardige melksoorten de voorkeur hebben boven de dierlijke varianten.

In het publiek wordt een vraag gesteld over een “glutenhuid” (een huid met kleine rode bultjes). Ralph geeft aan dat een glutenhuid inderdaad bestaat en dat mensen die hier last van hebben er baat bij zouden kunnen hebben om minder gluten te gaan eten of zelfs helemaal geen gluten meer. Deze bultjes zijn eigenlijk kleine ontstekingen welke zorgen voor een onrustige huid, een teken dat jou lichaam deze gluten niet goed verwerkt.

Het onderwerp hormoonfactor is natuurlijk HET onderwerp van Ralph, niet alleen de vrouwelijke hormonen maar vooral ook de mannelijke hormonen. Je hormonen kunnen uit balans raken en deze zorgen dan voor hele vervelende “ bijwerkingen”. Suiker is hier een hele grote boosdoener van, door het stijgen van je bloedsuikerspiegel raakt je lichaam in de stress waardoor er alarmbellen gaan rinkelen.

Het beste advies dat ik kan geven als je hier meer over wil weten… Is zijn boek kopen! Echt een aanrader.

Nienke Tode-Gottenbos

De poepdokter/de groene vrouw komt met haar hoge hakken de piste in gelopen en meteen heeft ze hier eigenlijk al spijt van. Want heel comfortabel is dit niet. Nienke heeft een heel interessant verhaal over onze darmen en in het begin lijkt dit een vies praatje te worden. Want je stoelgang en dus ook je poep is diverse malen genoemd en zelfs diverse voorbeelden van hoe je poep eruit kan zien komt volop aan bod. Maar weet je, eigenlijk is dit helemaal niet zo vies want aan je ontlasting kun je heel goed zien of je darmen gezond zijn. Je darmgezondheid is enorm belangrijk voor je algemene gezondheid, Nienke verteld dat je darmen zorgen voor de opname van voedingsmiddelen is je darmfunctie niet goed zorg je dus eigenlijk voor hele “dure” poep. Als je darmen niet goed functioneren dan worden de voedingsmiddelen uit de voeding niet opgenomen en poep je deze dus net zo snel weer uit. Heel erg zonde als je goede biologische producten koopt.

Vragen?

Een mevr. in het publiek vraagt aan Nienke waar haar toilet “krukje” is. Er beginnen wat mensen te lachen, ook Nienke vind dit een leuke en goede vraag. De mevr. Verteld dat haar dochtertje helemaal fan is van het boek “de poepdokter” en in het boek heeft haar dochter gelezen dat Nienke nergens naartoe gaat zonder haar wc krukje.

Dit krukje zorgt ervoor dat je knieën wat hoger staan en je gemakkelijker en in een natuurlijkere houding naar de toilet kan gaan. Blijkbaar kun je (als je er eentje hebt) niet meer zonder! Ik zelf vind dit erg logisch klinken maar ik verwacht nog niet dat het bij mij thuis zo een enorm succes zou zijn, misschien moet dit knopje nog een beetje bij me om ;-). Je weet maar nooit!

 

Al met al vond ik het een geweldig leuke avond! Een zeer frisse afwisseling in de wereld van gezondheid!

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *