De gezondste olie op aarde?!

De gezondste olie op aarde?!

Kokosolie wordt ook wel de gezondste olie op aarde genoemd! Waarom? Dat zal ik je eens uitleggen!

 

Er zijn allerlei meningen over hoe gezond kokosolie wel of niet is. Wat zeker is, is dat veel mensen (gelukkig) meer bezig zijn met wat voor voedingsmiddel ze binnen krijgen en wat voor effect dit heeft op je lijf. Je hebt verschillende soorten kokosolie, geurende kokosolie, ontgeurde kokosolie, biologisch, niet biologisch, koudgeperste, extra vergine etc. Ik ga jullie eerst uitleggen wat het verschil is

 

Verschillende kokosoliën

Het grootste verschil in kokosoliën zit hem in de geurende of ontgeurde variant. De ontgeurde kokosolie is (om het gem2559513akkelijk uit te leggen) enorm verhit en bewerkt waardoor er veel goede voedingsstoffen die kokosolie heeft verloren zijn gegaan. In de geurende variant zitten deze goede voedingsstoffen nog wel in. Daarnaast worden voor de geurende variant betere kokosnoten gebruikt, omdat deze puurder gegeten wordt en er niets “gemuskeerd” kan worden. Mijn voorkeur gaat dus duidelijk uit naar de geurende kokosolie! Maar hoe herken je dit nou? Winkels vinden het niet zo een goed plan als je het potje even openmaakt en eraan ruikt ;-). Daar komen dan de kreten koudgeperst en extra vergine erg goed van pas! Als oliën de titel koudgeperst of extra vergine dragen kun je ervanuit gaan dat het een geurend en dus een zo puur mogelijk product is! BINGO! bril

Wist je dat; je huid het grootste orgaan is van je lichaam? Het is dus belangrijk deze extra goed te verzorgen alle producten die je op je huid gebruikt komen ook indirect bij de anderen organen. Vermijd daarom ook in je lichaamsverzorging zoveel mogelijk (onnodige) toevoegingen.

Kokosolie van de action

Nu kwam ik laatst de kokosolie van de action tegen, voorheen hadden ze alleen de ontgeurde versie, omdat ik hier zelf geen fan van ben werd ik wel meteen fan van de koudgeperste variant! Voor 300ml betaal je bij de action €3.15. Deze meest pure vorm van kokosolie is op erg veel verschillende manieren te gebruiken. Je zou denken dat je hier alleen mee kan bakken.. toch? Om het allemaal wat gemakkelijker te maken voor je heb ik een aantal toepassingen van kokosolie voor je op een rijtje gezet;

  • De bekendste is natuurlijk bakken en braden. Kokosolie is enorm geschikt om mee te bakken en te koken omdat de structuur van de olie niet veranderd als je ermee gaat bakken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld zonnebloemolie en olijfolie. Bij zonnebloemolie komen er bij het bakken altijd schadelijke stoffen vrij, laat deze dus vooral staan!

 

  • Gebruik kokosolie als body crème, het klinkt misschien gek maar kokosolie is enorm geschikt om jezelf eens lekker mee in te smeren! Het voed de huid en ruikt ook nog eens heerlijk naar kokos! (als je hiervan houd natuurlijk)

 

  • Eentje waar ik ook erg fan van ben; Als haarmasker! Ik ben een EXkapster en vind dit een erg goed alternatief! Meng een halve avocado, 2 eigelen, en 3 eetlepels kokosolie (ik heb lang haar, als je korter haar hebt zou ik beginnen met de helft van het recept) als optie kun je een eetlepel honing toevoegen. Doe het in de blender of meng het even goed door elkaar, maak je haar nat, verdeel het over je haar en laat het ongeveer 15/30minuten inwerken, spoel het goed uit met niet te warm water en was het een keer na met bio shampoo…. En dit is het resultaat..!!

befunky-collage

  • Als ik ga hardlopen in deze kou dan zorg ik dat ik mijn lippen altijd even insmeer met kokosolie, een natuurlijke lippenbalsem! Handig!

 

  • Je kan kokosolie ook gebruiken om je Make-up te verwijderen, zelfs waterproof mascara kun je er gemakkelijk mee vanaf halen. Pak een beetje olie, laat het smelten op je handen en masseer het zachtjes over je ogen. Dubbel voordeel…. Heb je meteen een lekker maskertje!

 

  • Als scheerschuim! Smeer je benen/oksels in met wat kokosolie en scheren maar! Nog een keer voordeel! Ook hier krijg je meteen extra verzorging mee!

 

  • Zelf een gezicht scrub maken? Laat een beetje kokosolie smelten in een apart bakje en meng het met wat baking soda. Hiermee heb je meteen een hele fijne goede gezicht scrub gemaakt.

 

  • Ondanks dat ik niet van de toevoeging van suiker hou zou je het wel kunnen gebruiken om een bodyscrub te maken. Je maakt hem hetzelfde als de gezicht scrub maar voegt dan wat suiker toe. De korrels van de suiker scrubben je huid… en de olie… Die verzorgt natuurlijk!

 

Bij 24 graden wordt kokosolie dik en moet je het dus met een lepel uit een pot scheppen, vooral in de zomer zal de inhoud dus altijd vloeibaar zijn, als je dit niet fijn vind kun je de olie gewoon in de koelkast bewaren. Als kokosolie in contact komt met je huid smelt hij meteen dit maakt ook dat deze zo fijn is voor lichaamsverzorging.

Probeer bovenstaande tips eens! Ik ben erg benieuwd wat jullie er van vinden!

hartje   Eva

Meer Beauty!

Ook leuk om te lezen!

One thought on “De gezondste olie op aarde?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *