Home-made Ovieballen!

Home-made Ovieballen!

 Aan het einde van het jaar hoort er een oliebol bij. Vroeger ging mijn vader aan het eind van de middag een paar flinke zakken met oliebollen halen. Mijn vader deed nooit de boodschappen, maar de oliebollen op oudjaarsavond… Dat was nooit zo een probleem. Mijn vader heeft er een hekel aan als hij te weinig heeft van iets, waardoor de oliebollen en dus ook in overvloed waren, veel meer dan dat goed voor ons was en waar onze darmen en buiken blij van werden.

Vorig jaar hebben wij niet aan oliebollen gedaan, we waren met oud en nieuw in een vakantiehuisje met een aantal vrienden in België. Omdat de keuken in ons vakantiehuisje ook niet echt geweldig was heb ik het ook niet geprobeerd om hier iets te gaan bakken. Dit jaar vieren we oud op nieuw thuis met onze beste vrienden en met vrienden uit zwolle. We zijn die avond met 11 personen, incl. 5 kids. Ik vind het heerlijk om te koken en te bakken en om dit soort avondjes voor te bereiden dus ik dacht dit jaar ga ik oliebollen bakken!

Waarom Ovieballen uit een pakje als je gewoon Home-madeballen kan maken?? Ik heb vast een aantal proef Home-madeballen gemaakt om deze te testen. Ik kan je vertellen dat ze erg lekker zijn! Voor oud en nieuw ga ik een mega schaal maken!

 

Amber Albarda – Gezond feesten-

 

Voor 8-10 stuks

          250 gram volkoeren speltmeel

          7 gram droge gist

          1 theelepel kokosbloesemsuiker

          250ml amandelmelk of anderen plantaardige melk

          Sap van ½ citroen

          2 gram (keltisch) zeezout

          150 gram ongezwavelde rozijnen

          1 grote appel in zeer kleine stukjes

          Kokosolie, gesmolten om in te vetten

          Kokosmeel om te garneren

Doe de speltmeel, de gist en de kokosbloesemsuiker in een grote kom. (Het is meestal niet nodig om droge gist op te lossen maar kijk dit even na op de verpakking en los de gist anders op in de lauwwarm gemaakte amandelmelk.) Giet de amandelmelk en het citroensap over de droge ingrediënten en voeg het zout toe. Meng alles met een vork tot een samenhangend beslag. Het zal qua textuur tussen brooddeeg en cakebeslag in zitten en is zeer kleverig. Strooi de rozijnen en de blokjes appel over het beslag en meng het nogmaals met een vork tot deze goed verdeeld zijn. Bedek de kom met een schone theedoek en laat het beslag minimaal 1uur op kamertemperatuur (niet te koud) rijzen. 

Verwarm de oven voor op 180graden. Vet een muffinvorm in met een goede laag kokosolie. Dit mag echt lekker dik. Hoe dikker hoe knapperiger je oliebollen worden. Lepel het beslag met 2 natte lepels in de muffinvorm. Vul de holtes royaal tot de rand, dan worden de oliebollen het mooiste. Bak ze ongeveer 15 minuten in de oven. Haal de vorm uit de oven en bestrijk de bollen met wat gesmolten kokosolie. Draai ze om en plaatst ze terug in de muffinvorm. Bestrijk de anderen kant van de oliebollen ook met gesmolten kokosolie, zet ze dan 15 minuten terug in de oven. Doordat je ze keert krijgen de oliebollen een rondere vorm en worden ze egaler bruin en knapperig. Als je oliebollen klaar zijn haal je ze uit de oven en leg je ze op elkaar, ter decoratie kun je een dun laagje kokosmeel toevoegen.

 

Meer recepten

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *