Van maat 50 naar maat 40, deel 3

Van maat 50 naar maat 40, deel 3

Daar zijn we weer! Deel 3 van mijn maat 50 naar maat 40 (deel 1 en deel 2 kun je hier lezen).  Daarnaast is het vandaag een extra bijzondere datum voor mij, vandaag is het precies twee jaar geleden dat mijn “knopje om” ging! Wat is er enorm veel gebeurt in deze tijd. Mijn persoonlijkheid is niets veranderd, maar heel veel anderen dingen wel! Ik neem jullie graag weer even mee!

Suikermonstertje

Deel 2 eindigde ik over mijn “suikermonstertje”. Nadat ik al ruim 1 jaar en drie maanden keurig at was is heel erg benieuwd wat mijn lijf zou doen als ik zou “zondigen”. Nee, geen hele zak chips leegeten of een reep chocolade wegsnoepen. Maar meer de 80/20 regel (80 procent gezond en 20 procent om af een toe wat anders te eten) ipv de 95/5 regel. Wat is dit dan zoal? De dingen die (voor mij) onder de 20 procent vallen zitten hem voornamelijk in af en toe uit eten, het drinken van een wijntje en tijdens een vakantie anders eten dan ik “gewend” ben.

Ik merkte dat als ik dingen at waar suiker inzat, bewerkte producten of bijvoorbeeld witbrood/snelle koolhydraten dan ging ik “snaaien”. Het maakt in mijn geval niet uit hoe gezond ik at of hoe goed ik ook weet wat wel en wat niet goed voor me is, als ik dingen zoals smaakversterkers, suiker of bewerkte voedingsmiddelen eet merk ik dat ik een soort van terugval heb. Dit was natuurlijk vervelend maar aan de anderen kant vond ik dit ook interessant, ik ging mezelf testen. Dit om te kijken waar ik welk gevoel van kreeg. Uiteindelijk was dit enorm nuttig omdat ik nu wist waar ik op reageer en nog belangrijker HOE ik daarop reageer.

Als ik bijvoorbeeld een toetje eet in een restaurant dan weet ik nu dat ik de dag erop (twee dagen zelfs meestal) hier last van heb. Niet van buikpijnen maar van het Suikermonstertje. Deze wil dan snaaien en snoepen en nadat ik dit een paar keer getest heb weet ik hoe dit voor mij voelt, maar ook wat ik moet doen om de dag na zo een diner mijn ritme weer op te pakken.

Dat suikermonstertje onder controle krijgen en houden? Dat kan een flinke klus zijn!

 

Stok achter de deur

Dit voelt voor mij als een stok achter de deur, het leren kennen en het voelen van de reactie van mijn lichaam op voeding. Dan pas heb je echt een keus! Zo heb ik geleerd om keuzes te maken en dus mijn leefstijl een stevige fundering te geven voor de toekomst.

Dit heeft me wel ongeveer een half jaar gekost om die puzzel op te lossen… Dit is ook gegaan met vallen en opstaan. Want het is niet dat je meteen weet hoe alles het beste specifiek voor jou werkt (helaas kunnen we geen handleiding downloaden). Je kan hier veel over lezen, leren en je laten informeren maar daarnaast zal je moeten kijken hoe jou eigen lichaam werkt en reageert.

Ik heb mezelf er regelmatig op betrapt dat ik gemakkelijker de koelkast indook en “opzoek” ging, of dat als ik bij de visite wat chips at dat ik hierna thuis dit ook ineens weer wilde doen… Zo gemakkelijk is het om terug te vallen als je hieraan toegeeft. Maar als je hieraan toegeeft en je weet wat je te wachten staat, dat maakt het gemakkelijker het monstertje in je uit te schakelen. Gemakkelijk? NEE!!Gemakkelijker? JA!

En nu?

Ondertussen ben ik nu dus twee jaar verder. Twee jaar!! Ik had nooit durven dromen dat ik zover zou komen maar vooral de kracht die ik de afgelopen twee jaar gevonden heb is boven verwachting. Ja ik ben aardig wat kilo’s afgevallen, ben ik klaar? Nee dat zeker niet! Mijn doel voor mijn toekomst is misschien een grotere uitdaging dan het afvallen.  Ik hoop dan ook dat jullie mij blijven volgen tijdens mijn zoektocht en dat ik mensen kan motiveren om HUN gezondheid te vinden. Ook als je geen 40kg hoeft af te vallen. Want uiteindelijk is dat knopje om voor iedereen hetzelfde. Je zoekt de kracht om te gaan doen wat JIJ graag wil. Is dit afvallen of wil je juist aankomen? Is dit meer gaan sporten? Is dit gezonder gaat eten? Is dit je kinderen gezonder laten eten? Of zijn het kleinere doelen, bijvoorbeeld meer water gaan drinken of vaker zelf gaan koken?

Dat knopje gaat om!! Misschien niet nu meteen maar als jij er klaar voor bent!

Wil je iets van mij weten? Twijfel dan niet om een reactie achter te laten of stuur me een mailtje!

Don’t matter what people say, do it your own way                             Eva   .

Ook leuk om te lezen!

9 thoughts on “Van maat 50 naar maat 40, deel 3

 1. Enorm veel respect! Voor mij gaat het telkens opnieuw weer mis… Ik kan het een viertal maanden volhouden, en het lijkt echt vanzelf te gaan, tot een etentje bij vrienden of een tegenslag (gevolgd door een snaaibeurt) dat suikermonster harder dan ooit laat toeslaan.
  Op dit moment gaat het weer zo fout. En door tegenslagen in mijn privé-leven (mama in palliatieve fase na kanker) kan ik precies de energie niet op te brengen om er weer voor te gaan. De berg aan (minimum 35) kilo’s die er af moeten lijkt zo onwaarschijnlijk hoog.
  Maar nogmaals, wil niet zeuren, ik vind je verhaal fantastisch en ongelooflijk inspirerend. Keep up the good work!

  • Post Author Knopjeom

   Hoi! wat balen dat het steeds misgaat… probeer jezelf niet te straffen voor dat ene moment dat het misschien niet helemaal goed gaat. Door die straf wordt het er niet gemakkelijker op. Logisch dat op dit moment je hoofd niet staat om voor jezelf te zorgen, vooral nu je zoveel zorg voor een ander hebt. Maar het moment dat je dit wel kan komt ook weer! Probeer dan niet te grote doelen te stellen voor jezelf… die 35kg is enorm moeilijk om mee te beginnen! 5/7kg is ook een mooi startdoel toch? Je kan het!!

 2. Goed geschreven. Ben ook 30 kilo afgevallen en dacht kan wel weer wat nemen. Maar nee niet doen je wil snaaien en komt aan wordt weer moe van de suikers . Dus hou je aan je levensstijl probeer ik ook weer

  • Post Author Knopjeom

   Hoi Tineke! Helaas ligt dat suikermonsterje altijd op de loer als je afwijkt van je eetpatroon! Super knap dat je de 30kg afgevallen bent! Ben je al lang stabiel?

 3. Ik heb op dit moment ook last van het suikermonster. In de ochtend gaat het goed maar na 12.00. Help !!!! In de zomer knabbel ik wel op komkommer oid maar heb jij een tip voor de winter ?

 4. Super ! Zeer motiverend ! Voorzichtig ook proberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *