Van maat 50 naar maat 40

Van maat 50 naar maat 40

Deel 1

– het begin van mijn knopje om-

Vijf maten verschil zit er tussen Eva 1.0 en 2.0, dit scheelt ongeveer 25cm (in omtrek) bij mijn buik en 28 cm bij mijn heupen. Is dit belangrijk voor mij? Ja en nee! In de aankomende drie delen wil ik jullie meenemen in de verschillende stappen die ik doorlopen heb in het omzetten van mijn knopje. Denk je dat ik alles perfect gedaan heb? Dat is niet zo!

Eva 1.0

Ik was snel moe, als ik nog even snel naar zolder moest rennen om iets te pakken had ik hier snel moeite mee. Mijn adem versnelde en dat duurde dan ook weer een paar minuten voordat dit weer “goed” was. Had ik hier last van? Nee, niet echt eigenlijk, ik denk ook dat dit komt doordat ik niet anders gewend was. Wat je niet hebt mis je ook niet toch?

Lekker gek

Ik ging niet graag ergens naartoe, als we uitgingen ging ik het liefste een beetje achteraan staan. Van natura past dit helemaal niet bij me! Ik hou ervan om met mensen te praten en te lachen en gek te doen… Maar als je (op wat voor manier dan ook) “anders” bent dan de meerderheid dan wordt er anders naar je gekeken. Gevoel voor eigenwaarde heb ik wel altijd gehad! Thuis bij mijn vrienden en familie was ik dan ook altijd een heel ander persoon dan als ik nieuwe mensen ontmoette in een groep. School bijvoorbeeld, hier heb ik het nooit fijn gehad. Ik kon niet laten zien wie ik echt was omdat er altijd de opmerkingen of de blikken van anderen mensen waren. Dan probeer je maar zo min mogelijk op te vallen zodat je in ieder geval maar niet gepest zou worden, helaas werkte dit niet. Ik heb wel eens gedacht nee jij met je pukkels! (deze had ik dan weer niet) In mezelf lachte ik me suf!

Brabantse gezelligheid

Eva 1.0 vond het leuk om te bakken/koken en fijn om voor anderen mensen te zorgen, er ging bij ons dan ook geen avondje met visite voorbij zonder een uitgebreid pallet aan hapjes en drankjes.  Nog steeds vind ik dat heerlijk! Bijzonder hoe je jezelf kan veranderen zonder je eigen ik(je) niet te verliezen, Toch?

Ik winkelde graag op de potjes en pakjes afdelingen om alle nieuwe smaakjes uit te proberen. Het winkelen van kleding? Ja dit was een stuk moeilijker, er was een moment en toen kon ik geen kleding meer kopen in de “normale” winkels. Ik probeerde het wel steeds maar kwam dan weer ongelukkig het pashokje uit. Er was zelfs een tijd dat ik eerst keek naar de maten en ging ik pas kijken of ik het leuk vond of niet. Dan merk je ook hoe ongenuanceerd sommige mensen omgaan met het gevoel van anderen. “wij verkopen mode, zulke grote maten hebben wij niet”.   Mijn reactie “Houdoe en bedankt”.

 

Kwetsend ideaalbeeld

Eva 1.0 werd regelmatig gekwetst door opmerkingen, toen ik een weekendbaantje had in een restaurant waar ik al jaren werkte. Zeiden mensen tegen me, Is het eten lekker hier ja? Je hebt vast al regelmatig geproefd. Als ik eten ging opnemen vroegen ze me vriendelijk om niet teveel te snoepen vanuit de keuken… Ze hadden geen idee, hoe enorm veel pijn je hier iemand mee doet. Want als je mijn verhaal hebt gelezen hoe ik 35kg afviel dan weet je wat ik allemaal al geprobeerd had om af te vallen. Mensen vonden mijn gezicht mooi maar ik moest wel afvallen, anders zou ik geen vriendje “vinden”. Iemand van 16 jaar help je niet met dit soort opmerkingen! Ik kon er ook niets aan doen dat ik zo was toch? Wat ik nu extra pijnlijk vind als ik terug kijk op die tijd… We hebben het hier alleen over uiterlijk! Gezondheid werd wel eens genoemd, maar altijd was afvallen en er “mooi” uitzien belangrijker dan een goede gezondheid. Want ja, hoe merk je het dat je gezond bent? Of je te zwaar bent of te licht ziet iedereen direct. Daarom is het ook gemakkelijk hier een mening over te hebben.

Eet jij gezond ja?!

Eva 1.1 het begin van mijn “knopje om”. Het stomme is dat als jij aan je gezondheid gaat werken dat mensen dit niet zien. Er zit geen stempel op je hoofd die laat zien dat je wel/niet gezond eet. Vooral de eerste periode is dit heel moeilijk! Je wordt hetzelfde behandeld, je draagt dezelfde kleding, je krijgt dezelfde opmerkingen maar je werk super hard aan een betere gezondheid. Er komen zelfs nog meer opmerkingen bij. Ben je aan het lijnen? Waarom eet je geen taart, 1 stukje kan toch wel? Het moeilijkste voor mij? Het negeren van de opmerkingen! Ik probeerde dit maar te zien als de zwakte van de mensen die dit tegen mij zeiden. Nee ik lijn niet, ik eet gezond! Ik neem geen taart omdat ik dit niet WIL eten! Behalve dat je een knopje om zet in je eigen eetgedrag “moet” je ook een knopje omzetten in je omgeving. Als je omgeving je demotiveert wordt het voor jou ook extra moeilijk. Als mensen vroegen of ik aan het lijnen was dan vertelde ik (en nog steeds) dat ik gezonder ben gaan eten omdat ik erachter ben gekomen dat mijn lijf slecht reageert op chemische toevoegingen. Dit wil ik dus niet meer, als ik hiermee afval is het win win! Ik wilde mezelf geen doel stellen (in het afvallen), mijn enigste doelstelling was gezond eten en leven. Ik merkte al heel snel resultaten, een aantal weken na het stoppen met directe suikers voelde ik me fitter. Ook mijn omgeving wende na een tijdje aan mijn “knopje om”.

~ Run the world GIRLS~

       Eva

Ook leuk om te lezen!

2 thoughts on “Van maat 50 naar maat 40

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *