Mayonaise

Mayonaise

Minder gezond! Maar wel erg lekker… En dat is erg belangrijk.! Als je graag mayonaise eet is het wel zo verstandig deze zelf te maken. Je hebt er maar weinig ingrediënten voor nodig en eigenlijk is het helemaal niet moeilijk! Ook is de zelfgemaakte variant veel gezonder omdat je geen gebruik maakt van bijvoorbeeld conserveringsmiddelen, wel is de mayonaise niet zo lang houdbaar. Maak altijd dus maar kleine potjes.

Mayonaise met olijfolie of zonnebloemolie?

Zelf blij ik dit een lastige vinden! Ik eet niet graag zonnebloemolie, als deze verhit is komen er namelijk veel giftige stoffen vrij uit deze olie en dit is natuurlijk niet wat we willen! Olijfolie kan een veel hogere temperatuur hebben en is dus beter te verhitten dan zonnebloemolie…. Het nadeel? Olijfolie heeft een zeer overheersende smaak, persoonlijk vind ik het niet lekker om mayonaise te maken met alleen olijfolie. Meestal combineer ik het dus, ik zorg er wel altijd voor als ik zonnebloemolie pak dat ik dan de biologische variant is. Ook verhit ik deze dus nooit!

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 eierdooier
  • 1.5 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel citroensap
  • 250 ml olijf-of zonnebloemolie
  • peper & zout.
  • optie: wil je aijoli maken? Voeg er dan drie teentjes knoflook aan toe!

En dan?

Ik maak altijd gebruik van mijn keukenmachine, mocht je deze niet hebben dan kun je de mayonaise ook maken met je staafmixer.

Doe de eieren samen met de mosterd en het citroensap in de keukenmachine laat dit even goed mengen, als dit gemengd is strijk dan de mayonaise die tegen de kant is gespet omlaag zodat je een goede menging krijgt met de olie. Als je dit gedaan heb kun je beetje voor beetje de olie in de (draaiende) keukenmachine laten druppelen. In het begin doe je steeds maar druppeltjes. Daarna steeds kleine scheutjes. Als je teveel in een keer doet dan zal de olie niet goed opgenomen worden door het ei en krijg je niet de juiste dikte.

Als alle olie is toegevoegd kun je het nog afmaken met peper en zout en evt. een beetje extra citroensap.

Bonn Appetit!                                      Meer recepten

 

        Eva

Ook leuk om te lezen!

One thought on “Mayonaise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *